Verkeer | Verkeersveiligheid | Vorm
  • Home
  • Verkeer
    • Verkeerskunde
    • Verkeer uitgelegd
    • Verkeerskundige links
    • Verkeersfilms
    • Ietsje mis
  • Verkeersveiligheid
    • Verkeersveiligheid
    • Verkeersveiligheidsaudit
    • Uitgevoerde verkeersveiligheidsaudits
    • Triest
  • Vorm
    • Vormgeving
    • Turborotondes >
      • Wat is een turborotonde?
      • Eisen aan turborotonde
      • Hoe moet ik op een turborotonde rijden?
      • Types
      • Locaties
      • Onderzoek en promotie
    • Bijzondere kruispunten
  • Blog
  • Nader kennismaken
    • Motivatie voor deze site
    • Maak kennis
    • Publicaties
    • Stel een vraag
  • Zoeken
    • Adverteren

Nationaal Verkeerveiligheidscongres 2012

19/4/2012

 
Foto
Fred Wegman geeft speerpunten voor de komende jaren.
Vandaag was het Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC 2012 in Rotterdam. Een interessant programma met 'vakbroeders en -zusters'. Een dagje kennis uitwisselen over een zeer breed spectrum van verkeersveiligheid. De opening en het welkom was vooral een instructie hoe te twitteren en wat er met de sociale media vandaag allemaal gedaan kon worden. OK, ik heb alleen een normale telefoon en dan voel je je wel wat buitenspel gezet. We mochten op zes stellingen stemmen via twitter, een website-adres en SMS-en. De uitslag werd direct gepubliceerd en ook de resultaten van de bevolking werden getoond. Opvallend was de grote gelijkenis tussen de uitslagen van de experts en de bevolking. Wat wij belangrijk vinden, vindt het volk blijkbaar ook belangrijk, en andersom.

Daarna naar de parallelsessies waar ik een presentatie mocht houden over de BKW, de BasisKenmerken Wegontwerp. De opdracht was om met de Pecha Kucha methodiek de presentatie af te werken: maximaal 20 sheets waarbij over elke sheet maximaal 20 sec. gesproken wordt. De tijdsdruk is dus hoog en binnen 7 minuten ben je klaar. Dat houdt de snelheid en attractiviteit er goed in. Bij bijna alle sheets had ik net genoeg tijd om de echte highlights te vertellen. Daarna kwamen twee andere sprekers aan bod en nadien de discussie. Die werd goed gestuurd door Hillie Talens (CROW) naar de BKW-plaatjes. En dan barst de discussie los met vragen als "zijn we van de grijze wegen af?" "komt er extra geld uit het Catshuis?" en "waarom heet het 'ideaal' en geen 'standaard', nu zegt de gedeputeerde dat we er eerst de gouden randjes maar af moeten halen?". In juni 2012 wordt e.e.a. in het Bestuurlijk Koepel Overleg (BKO) vastgesteld en is het de nieuwe standaard in wegontwerp. Download hier mijn paper. 

Dan is er koffie en even bijpraten met vele bekenden. Bij de tweede parallelsessie ben ik toehoorder en kijk welke nieuwe mogelijkheden camera-observatie heeft bij het onderzoeken van gevaarlijke kruispunten en conflictobservatie DOCTOR via video opnamen bij drukke fietspaden. Interessante kost als er weinig ongevallen zijn geregistreerd en er toch een gevoel van onveiligheid is. De papers zijn hier te vinden (sessie 2.5).

Na de lunch komt Minister Melanie Schutz van Haegen ons toespreken. Ze heeft een trieste mededeling: het aantal geregistreerde verkeersdoden in 2011 is gestegen met 3,3% tot 661 (was 640). Ook het aantal ziekenhuisgewonden is gestegen. Vooral doden op fietspaden en ouderen laten een schrikbarende stijging zien. Lees meer op Verkeersnet.nl of in de brief van 19 april 2012 van de minister aan de Tweede Kamer.  De analyse van Fred Wegman (SWOV) is helder en geeft een voor mij schokkende constatering: het beleid dat gericht is op terugdringen van het aantal verkeersdoden werkt niet voor het terugdringen van het aantal ernstig gewonden / ziekenhuisslachtoffers. Onderzoek in Australië laat dit zien. Er moet wat hem betreft dus nieuw beleid ingevoerd worden (zie foto).

De Verkeersveiligheidsprijs 2012 gaat naar App4Drivers, ontwikkeld door PolisVoorMij. Deze verzekeringsmaatschappij beloont veilige rijders met behulp van de App4Drivers, een app voor de iPhone. Rijgedrag is moeilijk te beïnvloeden. Door beloning te bieden en informatie te geven wordt beter rijden leuk. De minister reikt de prijs uit.

De derde parallelsessie gaat over CROW-ontwerpwijzer voor ouderen, over  Shared Space en een zeer verhelderende presentatie over wat kleurenblinden in het verkeer (niet) zien: geen rode verkeerslichten, moeilijk te onderscheiden verkeersborden, geen knipperende lampen bij spoorwegovergangen.... In juli 2012 worden de verkeersborden in een nieuwe lay-out: met een witte bies zodat contrasten beter zichtbaar worden. Zeer verhelderend. De papers zijn hier te vinden (sessie 3.7).

Tot slot de Keynote spreker: Prof. dr. Ph. van der Wal over hoe te communiceren over verkeersveiligheid. Het blijkt een komisch slot met een frequent bulderende zaal. De professor blijkt geen echte, maar wel een leuke communicator. 
 

Google/maps of ArcGIS Explorer Online

9/4/2012

 
Foto
De Google-kaart waarop ik de gevonden turborotondes presenteer, geeft weliswaar een goed beeld van de locaties maar Google/maps heeft toch zo z'n beperkingen.
Ten eerste kunnen maximaal 200 items per kaart worden opgenomen. Zijn het er meer dan maakt Google/maps automatisch een tweede kaart aan. Omdat ik inmiddels meer dan 250 turborotondes op kaart heb gezet wordt deze dus in tweeën gesplitst. Niet erg zou je zeggen, maar de kaart wordt embedded in mijn website weergegeven en je kunt er via de website op inzoomen. Dan lijkt het of turborotondes die er al jaren liggen nog niet op de betreffende kaart zijn gezet. Ze staan namelijk op de 2e Google/kaart...
Ten tweede zijn de luchtfoto's die Google/maps presenteert niet van recente datum, vaak van eind 2009 of begin 2010. De StreetViews zijn weer wel actueel. Dus twee 'knelpunten' waar ik tegen aan loop: ik wil alles op één recente luchtfoto. 

De kaarten die Bing.com/maps levert zijn van veel recenter datum en zeer actueel. Deze lopen maar een half jaar of zoiets 'achter'. De kwaliteit is veelal ook beter dan die van Google/maps. Via een in GIS gespecialiseerde collega kwam ik op de website van ArcGis/Explorer terecht en ben op onderzoek uitgegaan. ArcGIS Explorer Online is een website waar iedereen een kaart kan aanmaken en kan presenteren. De ondergronden kun je gemakkelijk wisselen en er kan uit 12 verschillende landkaarten en luchtfoto's gekozen worden, waaronder die van Bing. OK, dit leek mij wel wat, maar ik ben geen GIS-expert. Dus een korte online-cursus gedaan en de basisprincipes doorgrondt. Daarbij bleek dat tot 1000 items kunnen worden ingelezen (dus ik kan nog even vooruit). Resultaat na twee avonden try-and-error mag er zijn. Ik heb de locaties op ArcGIS-kaart met daarbij de informatie die ik ook op Google/maps presenteer. Bijgaande foto geeft een beeld (klik erop voor grotere foto) en klik hier voor de GIS-kaart zelf. De volgende stap is het kunnen laten zien van de type turborotondes met een kleurtje of symbool.

    Archives

    Augustus 2017
    April 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Januari 2016
    Oktober 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    April 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    September 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    Augustus 2012
    Juli 2012
    Juni 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012

    Foto

    RSS-feed

    Categories

    Alles
    130 Km
    Arcgis Explorer
    Bkw
    Communicatie
    Elektrisch Rijden
    Evalueren
    Fietsen
    Google/maps
    Jeddah
    Kerst
    Mobiliteit
    Nvvc
    Rechtspraak
    Toekomst
    Turborotonde
    Verkeer
    Verkeersfilms
    Verkeersveiligheid
    Verkeersveiligheidsaudit
    Vorm
    Website
    Weggedrag
    Wegontwerp
    Winter

Powered by Create your own unique website with customizable templates.