Verkeer | Verkeersveiligheid | Vorm
  • Home
  • Verkeer
    • Verkeerskunde
    • Verkeer uitgelegd
    • Verkeerskundige links
    • Verkeersfilms
    • Ietsje mis
  • Verkeersveiligheid
    • Verkeersveiligheid
    • Verkeersveiligheidsaudit
    • Uitgevoerde verkeersveiligheidsaudits
    • Triest
  • Vorm
    • Vormgeving
    • Turborotondes >
      • Wat is een turborotonde?
      • Eisen aan turborotonde
      • Hoe moet ik op een turborotonde rijden?
      • Types
      • Locaties
      • Onderzoek en promotie
    • Bijzondere kruispunten
  • Blog
  • Nader kennismaken
    • Motivatie voor deze site
    • Maak kennis
    • Publicaties
    • Stel een vraag
  • Zoeken
    • Adverteren
Hybride auto's die op benzine en electriciteit rijden zijn al een tijd beschikbaar. Volledig elektrische auto's zijn sterk in opkomst omdat deze milieuvriendelijker zijn en een steeds grotere actieradius krijgen, inmiddels tot 180 kmafstand. Ook het aantal plekken waar je kunt opladen wordt de komende jaren met wel 10.000 oplaadpunten uitgebreid. De automobilist stapt op korte termijn nog niet massaal over op de elektrische auto (zegt ANWB) maar eind 2011 zullen ruim 3000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rondrijden (voornamelijk voor praktijkproeven en zakelijke rijders).


Heeft elektische rijden de toekomst?

Electriciteit is de nieuwe energiebron voor autorijden. Elektrisch rijden staat in de belangstelling van zowel overheden, bedrijfsleven als kennisinstellingen en er wordt de komende jaren sterk op ingezet. Het heeft grote voordelen voor het klimaat (veel minder CO2 uitstoot), voor de luchtkwaliteit (geen fijnstof en geen stikstofoxyden / NOx), minder geluidhinder en het is goed voor de resterende fossiele energiebronnen en de economie. Electriciteit is voor de dagelijkse ritten een zeer goed alternatief voor benzine, LPG en diesel en is gelijkwaardig aan waterstof, groengas en bio-brandstof. Volledig elektrische voertuigen die nu op de markt komen hebben een gemiddelde actieradius van circa 120-180 km: genoeg voor het dagelijkse woon-werkverkeer. De actieradius van elektrische voertuigen hangt af van het gewicht en de accu van het voertuig en wordt daarnaast beïnvloed door onder meer rijgedrag, temperatuur en gebruik van de verwarming en airconditioning.

Bij elektrisch rijden wordt het voertuig aangedreven door een elektromotor. De elektromotor haalt stroom uit een accu. De accu kan worden opgeladen via het elektriciteitsnet, via een generator die weer op bijvoorbeeld waterstof of een fossiele brandstof wordt aangedreven. De accu wordt verder opgeladen door het terugwinnen van de energie bij het remmen. Echter, met de huidige stand van de techniek levert dit maar beperkt extra vermogen op. Het opladen van de accu veel meer tijd dan tanken bij het benzinestation. Via een gewoon stopcontact kost het volledig opladen van de accu 6 tot 8 uur. Snellere laders kunnen deze tijd halveren of zelfs terugbrengen tot vijftien tot dertig minuten. Maar voor een tussenstop is een half uur wachten vaak ook nog te lang. Laden moet je dus doen op je start- of eindpunt (woning, werk): direct daar laden waar je stopt om iets te doen.

Een volledig elektrisch voertuig produceert geen geluid bij lage snelheden. Daardoor is er ook geen geluidhinder voor de omgeving. Verder wordt er niet geschakeld omdat er geen versnellingen zijn. Tot slot heeft de elektromotor een een continu sterk koppel. Deze voordelen worden door de meeste electrische-rijders als zeer prettig ervaren. Sommigen missen echter het 'motor-geluid'. Naast elektrische voertuigen bestaan er ook diverse hybride auto's. De verbrandingsmotor (benzine, diesel) laadt de accu op waaruit de elektromotor de stroom haalt. De accu's van hybride voertuigen hoeven dus niet via het elektriciteitsnet opgeladen te worden. De elektrische voertuigen wel.

Picture
Picture

Oplaad mogelijkheden voor elektrische voertuigen

Dan de vraag of je de auto aan het gewone stopcontact kunt hangen of dat je het voertuig bij een speciaal oplaadpunt moet parkeren. Er zijn verschillende soorten laadinfrastructuur voor elektrische
voertuigen. Deze verschillen in onder meer laadvermogen (en dus laadtijd), toepasbaarheid voor verschillende voertuigen en kosten. Lees hier meer over in het artikel "Hoe werkt elektrisch laden?"

a. Laadpalen
Het gebruik van laadpalen voor normaal laden is momenteel de meest gangbare methode om elektrische voertuigen op te laden. Het is een goede oplossing om voertuigen die langere tijd stil staan op te laden. Het volledig opladen van de accu duurt nu vaak 6-8 uur, maar dit zal in de toekomst naar verwachting gehalveerd worden. Laadpalen zijn geschikt voor het opladen van alle elektrische auto’s, mits men beschikt over de juiste laadstekker. Om dit probleem op te lossen werken de Europese standaardisatie instituten aan een norm voor stekkers voor elektrische voertuigen. Het is de verwachting dat deze in 2011 officieel wordt vastgesteld. Zo krijgen we niet het probleem van de verschillende opladers van telefoons of van de gewone stekker in het stopcontact.

Vooruitlopend hierop heeft de Nederlandse industrie samen met de overheid besloten de Type 2 stekker uit deze ‘norm-in-wording’ als standaard te gebruiken voor openbare oplaadpunten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:
• de verwachting dat deze stekker in de definitieve standaard wordt opgenomen.
• de mogelijkheid van deze stekker om met hogere vermogens (dus sneller) te laden.
• de veiligheid van het systeem: de stekker heeft een vergrendeling tegen diefstal, misbruik en los maken onder spanning.

Deze stekker wordt ook wel de 'Mennekes'-stekker genoemd naar de fabrikant.

b. snelladen
Rijders in een elektrisch voertuig zijn bang dat zij onderweg met een lege accu komen te staan. Deze angst wordt weggenomen door het snelladen: laden met een vermogen groter dan 44kW, waarmee de accu in maximaal dertig minuten volledig opgeladen kan worden. In Japan is een eerste standaard voor snellader ontwikkeld, ‘CHAdeMO’-standaard waarbij een communicatieprotocol tussen de auto en de lader is vastgelegd en tevens enkele eisen ten behoeve van de veiligheid waar de stekker voor
snelladen aan moet voldoen. Met de komst van een standaard maakt het snelladen een snelle
ontwikkeling door. Internationaal zijn er inmiddels meer dan 10 leveranciers van snellaadpalen actief en in meerdere landen worden snellaadprojecten uitgevoerd. Nissan, Mitsubishi, Peugeot en Citroën brengen vanaf 2011 / 2012 auto’s op de markt die geschikt zijn voor snelladen. Andere fabrikanten volgden snel. Zie hier een overzicht van de huidige electrische auto's.

c. Inductief laden
Net als bij koken in de keuken met inductie kan een accu ook worden opgeladen door de accu boven een inductieplaat te zetten. Ook de elektrische tandenborstel wordt op deze manier opgeladen. Voor inductief laden moeten inductielussen in het wegdek gelegd worden (zie foto) en moeten auto’s geschikt worden gemaakt om inductief te laden. Inductief laden bevindt zich nog in de experimentele fase. Het is duur om in de weg inductielussen te leggen en ook het onderhoud van wegen wordt hierdoor duurder, maar op bepaalde locaties kan het interessant zijn. Daarnaast is inductief laden momenteel nog minder efficiënt dan conductief laden met een energieverlies van circa 8% bij inductief laden ten opzichte van minder dan 1% bij laden via een stopcontact.

d. Accu wisselen
Een andere techniek om de rijafstand te vergroten is het wisselen van het batterijpakket. Een bedrijf heeft hiervoor wel al een systeem ontwikkeld dat geschikt is voor enkele automodellen van Renault, maar daarmee worden nu proeven uitgevoerd. In Nederland is er geen accuwisselstation. Het belangrijkste voordeel van accu wisselen ten opzichte van de accu opladen is de snelheid waarmee het gebeurt (sneller dan tanken). Hierdoor is het gemak voor de automobilist groot en wordt het probleem van de beperkte actieradius opgelost. De belangrijkste nadelen zijn de hoge investeringskosten in de wisselstations; deze bedragen € 1 miljoen ten opzichte van circa € 100.000,- voor een snellaadstation. Daarnaast is een (nog) zeer beperkt aantal voertuigen geschikt voor accu wisselen zodat de investering en niet eenvoudig terug te verdienen is.








Picture
Picture













Picture

Binnen 2 jaar 10.000 oplaadpunten extra

Stichting e-laad.nl en ondernemersorganisatie UNETO-VNI werken nauw samenwerken bij het ontwikkelen en uitbreiden van de infrastructuur voor het opladen van elektrische auto's. UNETO-VNI meldt mogelijkheden om de energieproductie voor de oplaadpunten op termijn ook CO2-neutraal te maken.
E-laad.nl (een initiatief van de samenwerkende netbeheerders in Nederland) werkt aan het opzetten van een netwerk van oplaadpunten in de openbare ruimte. Daarnaast wil de stichting dat eigenaren van elektrische auto's gebruik kunnen maken van oplaadpunten op privéterrein, ‘achter de meter’. De komende twee jaar worden 10.000 oplaadpunten gerealiseerd. In plaats van grote energiecentrales en een ingewikkelde distributie zien beide instellingen een toekomst waarin woonwijken, bedrijventerreinen en andere gebruikers met kleinschalige productie in hun eigen stroombehoefte voorzien. De oplaadpunten voor elektrische auto's zouden al binnen afzienbare tijd gebruik kunnen maken van energie die dicht bij huis is geproduceerd. Op die manier wordt elektrisch rijden CO2-neutraal.

Nieuws op 12 april 2011: Gemeenten krijgen 10.000 gratis oplaadpunten elektrisch vervoer.

Hiernaast zijn op de kaart van Nedelrand globaal de locaties waar oplaadpunten te vinden zijn in Nederland [www.duurzaamopweg.nl/].

Via www.laad.nl zijn per postcode de dichtsbijzijnde laadpunten te vinden, inclusief een voorziening zoals een restaurant om ondertussen te eten. Ook veel info over elektrisch rijden, elektrisch fietsen en meer.

Op www.oplaadpunten.org/ zijn de oplaadpunten in België te vinden (bij een doorreis?) van de oplaadpunten voor elektrische auto's en elektrische fietsen.

Terug naar 'Verkeer uitgelegd'
Picture
Picture
klik op de kaart om te vergroten
Powered by Create your own unique website with customizable templates.